Extern bild

Så förebygger du ryggsmärtor - Årets kiropraktor Andreas Eklund tipsar

Publicerad:

Många svenskar drabbas någon gång av smärta i ländryggen. Andreas Eklund, kiropraktor vid Hälsan Östertälje, har utsetts till Årets kiropraktor och forskar om smärta i ländryggen vid Karolinska Institutet i Stockholm. Här ger han sina bästa tips.

Vad ska man tänka på vid smärta i ländryggen?
Det finns ingen behandling som fungerar för alla patienter och ofta handlar det om att testa sig fram till vad som fungerar bäst för just dig som patient. Vi rekommenderar att hålla sig i rörelse, ta antiinflammatoriska läkemedel (icke-steroida, NSAID) och söka behandling hos kiropraktor, fysioterapeut eller naprapat för manuell behandling om smärtan inte avtar av sig själv.

Hur man kan förebygga smärta i ländryggen?
Ryggsmärta är vanligare hos personer som även är sjuka på annat vis, exempelvis ont i huvudet, diabetes och psykiska sjukdomar. Troligen är risken mindre att få ont i ryggen om man generellt lever ett friskare liv med regelbunden motion, bra kostvanor och stress i lagom nivåer. Har man väl fått ont i ryggen finns det idag bara två saker som har visat sig effektivt för att minska risken för återfall – träning och förebyggande kiropraktorbehandling.

Tillbaka

Blocks