Extern bild

Praktikertjänst i projekt om kirurgisk simuleringsträning

Publicerad:

Att öva sina färdigheter genom simuleringsträning ökar den kirurgtekniska skickligheten. Det visar en ny rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) där Gunnar Ahlberg, kirurg, PhD, och chef för affärsutveckling på Praktikertjänst, agerat sakkunnig.

- Att simulera kirurgiska ingrepp, exempelvis genom interaktiva datorprogram, ger idag viktig träning för ST-läkare under utbildning. Rapporten från SBU visar att det finns belägg för att den här typen av träning ger skickligare kirurger vid en rad ingrepp, säger Gunnar Ahlberg.

Praktikertjänst har genom Gunnar Ahlberg deltagit som sakkunnig i SBU:s arbete med att ta fram översikten om kirurgisk simuleringsträning. Översikten visar att simuleringsträning förbättrar kirurgtekniska färdigheter vid flera olika typer av ingrepp, inom ramen för kliniska studier. Det antyder att kunskapsöverföring genom simuleringsträning inte behöver vara begränsad till ett fåtal typer av ingrepp.

- Nu behöver vi studier som utvärderar om kirurgisk simuleringsträning leder till minskad dödlighet, färre komplikationer och kortare vårdtid för patienterna. Det är här de stora förtjänsterna för sjukvården och patienterna finns.

SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har granskat och sammanfattat en systematisk översikt från 2014 om kirurgisk simuleringsträning. Totalt inkluderades 34 studier med sammanlagt 19 olika kirurgiska metoder och 953 deltagande kirurger. Olika kirurgtekniska färdigheter uppmättes, som överordnad skicklighet, antal godkända ingrepp, antal operationsfel, och operationstid.

Mer information:

SBU:s rapport är en kommentar till en internationell översikt:

Systematic review of skills transfer after surgical simulation-based training. British Journal of Surgery, 2014.

Rapporten i sin helhet finns på följande länk: www.sbu.se/2016_03

Kontakt:
Erik Lindén, tf presschef, Praktikertjänst
Tel: 070-789 38 34
E-post: erik.linden@ptj.se

Tillbaka

Blocks