en bild
Kategorier för sidan Karriär
Taggar för sidan #tandläkarkollektiv

Expandera och bli flera

På mottagningen Elvans Tandläkare jobbar tandläkarna tillsammans och delar kostnader och kunskap med varandra. De har havet som granne och växer i stadig takt tillsammans med sitt område i Göteborg. Men från början var det bara grundaren Johan Damberg.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Thomas Harrysson

För tretton år sedan öppnade tandläkaren Johan Damberg dörrarna till Elvans Tandläkare. Han trivdes på sin dåvarande arbetsplats men entreprenören i honom gjorde att han hade ett investeringsbehov och ville testa något nytt.

 – Jag hade gått ett verksamhetsutvecklingsprogram genom Praktikertjänst som i dag heter Addera. Det gav mig inspiration och motivation. När Praktikertjänst gav mig lite ekonomiska muskler vågade jag till slut ta steget fullt ut, berättar han. 

Efter att Johan Damberg tittat på olika kliniker runt om i landet valde han till slut att påbörja bygget av mottagningen i Göteborgsområdet Norra Älvsdalen, som då låg i sin linda. Området har vuxit fram ur en gammal industripark och ligger intill vattnet. Något som gör att patienterna som kommer till Elvans Tandläkare välkomnas med havet som utsikt.

– Det är klart att det var en tuff start. Jag hade fått kika på stadsplanerna och tänkte att området skulle växa och att många människor skulle bosätta sig där. Därför kändes det som en bra idé att vara med redan från början, säger han. 

När mottagningen planerades började han småskaligt men med en vision om att den skulle växa framöver. Från början var han ensam tandläkare men likt området har även mottagningen vuxit och i dag är det över 20 personer som jobbar under samma tak. 

– Det är helt klart roligare att ha en stor klinik. Det är ett större ansvar men mer givande. Vi kan stötta varandra och hjälpas åt. Alla våra allmäntandläkare är lite nischade åt något håll och vi har även deltidsarbetande specialister, på så sätt kan vi ge bättre vård och samtidigt hjälpa varandra att utvecklas. Att diskutera och ha en nära dialog med varandra ger en möjlighet att gemensamt höja kompetensen direkt i den kliniska vardagen, förklarar Johan Damberg. 

Det finns många fördelar med att flera tandläkare jobbar tillsammans på en mottagning, menar Johan Damberg. Det handlar om ekonomi och service men också om att kunna uppdatera verksamheten med större och dyrare maskiner, och vara fler som delar på kostnaderna.

– I slutändan är det ju patienterna som betalar för utrustningen. När vi jobbar som vi gör får vi in fler patienter och då kan vi återinvestera i verksamheten. Kliniken är lite som en åker som hela tiden måste hållas efter och tas hand om för att den ska fungera. 

Att Johan Damberg valde just Praktikertjänst berodde på att hans företrädare var del av organisationen. Något som gjorde att han från början kunde se en säker och utstakad väg. 

– Jag känner i dag att det var ett väldigt bra val och jag har aldrig ångrat att jag vågade. Praktikertjänst finns där hela tiden när man behöver det. I början stöttade de med ekonomisk trygghet, vilket var bra eftersom man är lite mer sårbar i början av karriären. Men behovet av råd och stöttning har man hela tiden och då är det skönt att vara en del av organisationen, säger han. 

Blocks

Hitta din framtida mottagning

Just nu har vi flera mottagningar som snart behöver en eller flera nya verksamhetschefer. Se vilken mottagning som kan passa dig.

Lediga verksamheter

Lediga tjänster

Praktikertjänst finns i 220 av landets 290 kommuner och flera av våra mottagningar söker nya medarbetare. Se vilka lediga tjänster vi har just nu.

Lediga tjänster

PTJ Akademi

Utbildning och verksamhetsutveckling är prioriterade områden för Praktikertjänst. Vi erbjuder både kortare kurser och efterutbildningar som löper över flera år.

 

Ta nästa steg!