en bild
Kategorier för sidan Karriär
Taggar för sidan hälsa vårdcentral

Så blev Cederkliniken störst i Piteå

För sju år sedan startade fyra läkare vårdcentralen Cederkliniken i Piteå. I dag är mottagningen med sina 12 000 listade patienter störst i området. Drivkraften? Att få rå om sig själv.

  • Text Katarina Sandberg
  • Foto Praktikertjänst

Birger Öström hade jobbat som allmänläkare ett par decennier i primärvården, men nu var han less.

– Vi kände oss mer och mer styrda från landstinget. Jag hade inte stått ut länge till. Jag funderade på att bli stafettläkare eller specialisera mig till akutläkare, men då dök den här möjligheten upp.

Möjligheten var att genom Praktikertjänst dra igång en vårdcentral tillsammans med tre kollegor – och efter ett år av möten och planerande blev det också så. Men Jörgen Boström, som tillsammans med Birger Öström var en av grundarna, minns att det var på håret.

– Vi hade gjort en hemsida där vi hade lagt in en klocka som tickade ner. Jag minns att jag var inne och såg på den där förbannade klockan och kände att det fortfarande var så mycket kvar som skulle hända. Den viktigaste tiden innan öppning var juli, en månad när det känns som att hela Sverige går på semester – och det gjorde det minst sagt svårt att få tag på folk.

– Skulle vi någon gång öppna en till vårdcentral så skulle vi definitivt inte öppna i augusti, skrattar Jörgen Boström. Men det gick, och 2010 kunde de med hjälp av tolv anställda dra igång Cederkliniken i nybyggda lokaler i centrala Piteå. 

Efter studier i Lund ville Petter Tuorda tillbaka till rötterna i norra Sverige och som nyutexaminerad AT-läkare var det inte särskilt svårt att få en ST-tjänst. Han hade fem att välja mellan, men en stack ut.

– Alla andra sa bara ”varsågod, här får du jobbet” men på Cederkliniken var det väldigt viktigt vem jag var som person. De ville ha mig för den jag var och inte bara för det jag hade på pappret.

Efter en omfattande intervju med grundarna fick Petter Tuorda jobbet och har varit med på resan sedan dess. I år tog han över som verksamhetschef för kliniken efter Jörgen Boström.

– Jag minns att det som lockade mig på den där intervjun var att få vara med från början. Det var inspirerande människor som ville skapa något, säger Petter Tuorda.

För grundarna var drivkraften att skapa den verksamhet de själva ville ha och att få en större frihet. Det innebar dock inte mer fritid.

– Du måste räkna med hårt arbete, stort engagemang och en vilja att faktiskt göra något nytt. Det är ingen annan som gör jobbet åt dig, men du kommer få en bra uppbackning inom Praktikertjänst, förklarar Jörgen.

Alla är eniga om att de utan det ekonomiska stödet och affärsrådgivningen inte hade klarat det. Men de betonar också hur skönt det är att få vara självstyrande, till exempel ifråga om det patientnära arbetet.

– Vi kan fråga Praktikertjänst centralt om råd, men de låter oss driva den dagliga verksamheten på mottagningen utifrån eget huvud, förklarar Petter Tuorda.

Och denna självständighet gör stor skillnad i det dagliga arbetet menar han.

– Som chef har man alltid en massa problem på sitt bord, men som egen har jag makt att lösa dem. Jag kan påverka och styra min verksamhet vilket ger fantastiskt många möjligheter. Att vara en del av Praktikertjänst går inte att jämföra med att sitta i enorma organisationer där allt tar tid och det är så mycket politik.

Han nämner ett exempel i form av den digitala lättakut för enklare åkommor som man infört under våren 2017.

– Vi fick idén och sju veckor senare var den på plats. Det är fantastiskt att kunna ha en sådan hastighet i förändringsarbetet.

– Vi utvecklar verksamheten hela tiden. Vi satte 17 nya mål i januari, nu är ungefär 80 procent uppfyllda. Det handlar bland annat om projekt som sjösatts inom psykisk ohälsa och sjukskrivningar.

Nyckeln till att lyckas med arbetet bygger enligt Petter Tuorda på att personalen trivs och har möjlighet att växa.

– Mår inte de bra så blir det heller ingen bra vård, det hänger ihop. Cederkliniken startade från noll, med målsättningen att bli störst i Piteå.

I dag är man det med sina 12 000 listade patienter. Och även om det har varit mycket jobb på vägen är grundarna glada att de vågade ta steget att starta eget genom en anställning i Praktikertjänst.

– Arbetet med Cederkliniken har varit väldigt roligt, stimulerande och utvecklande, säger Birger Öström.

– På alla plan, fyller Jörgen Boström i. Både som läkare och ledare.

När jag åker förbi här när jag är ledig känner jag mig stolt över att ha fått vara med att starta en sådan här jättefin vårdcentral. Båda är fortfarande kvar, sju år senare.

– Tidigare när jag jobbat på vårdcentral så har jag efter tre, fyra år varit så less på stället att jag varit tvungen att byta jobb. Men än har jag inte tröttnat på det här, säger Birger Öström.

Blocks

Hitta din framtida mottagning

Just nu har vi flera mottagningar som snart behöver en eller flera nya verksamhetschefer. Se vilken mottagning som kan passa dig.

Lediga verksamheter