Kategorier för sidan Karriär

Han skapar rörelse på hög höjd

Olof Ekberg är allmänläkaren som började intressera sig allt mer för idrottsmedicin och folkhälsa. Genom att utveckla barn och ungdomars fysiska aktivitet kan hans passion och profession samspela i att skapa en bättre framtid.

  • Text Redaktionen

För snart 20 år sedan började Olof Ekberg arbeta som utbildningsläkare på Stureby vårdcentral inom Praktikertjänst. Han blev kvar som specialist inom allmänmedicin och är sedan fyra år tillbaka verksamhetsansvarig.

Under åren har han samtidigt intresserat sig allt mer för idrottsmedicin och träningsfysiologi. På fritiden engagerar sig Olof Ekberg i Nacka Värmdö Skidklubb, som barn- och ungdomsledare. Intresset är stort, men det finns ett grundläggande problem, menar han.

– Infrastrukturen för längdskidåkning är tyvärr mycket eftersatt i Stockholmsområdet. Man kan jämföra det med ifall all ishockeyträning var tvungen att ske på naturliga sjöar. Vi behöver fler konstsnöspår och rullskidbanor för att kunna träna året runt.

Potential på toppar

Barn- och ungdomsträningen sker på Gubbängens IP, där det är asfalterat runt en bandyplan. Ett stenkast därifrån ligger Högdalstopparna – tre höga kullar, varav Hökarängstoppen är den högsta punkten i Stockholm, med sina 102 meter över havet.

Kring Högdalstopparna har det idrottats med både rodel, frisbeegolf och snowboard genom åren, men nu är området en gråzon utan underhåll eller kärlek. Topparna byggdes av schaktmassor från bland annat tunnelbanesprängningarna under 50- och 60-talen.

Det finns ingen detaljplan hos kommunen och frågan vad som ska hända här tycks falla mellan olika stolar. Olof Ekberg försöker envist att ändra på detta.

– I dag är området nedklottrat, skräpigt och eftersatt och man undviker att gå dit kvällstid. Vi vill bygga en bana där man köra exempelvis rullskidor, mountainbike, longboard och bedriva parasport. Det ligger ett förslag inne hos idrottsförvaltningen.

Löpserie i närmiljö

I väntan på uppfräschningen har Olof istället riktat fokus mot topparna genom att arrangera löpserien Högdalens Högsta. Under fyra deltävlingar våren 2019 kan deltagarna kvalificera sig för finalen 21 augusti. Tidtagningen sker med chip och det finns extra tidtagningsenheter längs banan för att löparna efteråt ska kunna utläsa vilka partier de är bättre eller sämre i, så kallad kapacitetsanalys.

– Jag vill att tröskeln för att delta ska vara låg och genom att starttiden är fri mellan kl 18.00 och 19.00 behöver man inte på ett direkt sätt jämföra sig med andra löpare.

Startavgifterna är också låga och alla under 18 år springer gratis, vilket är en medveten strategi.

– Vi har ett extra fokus på barn och ungdomar och har kontaktat flera skolor för att berätta om denna löpserie. Barn och ungdomar har en lägre fysisk aktivitetsnivå än för 20 år sedan, och det kan skapa hälsoproblem i framtiden. Att det finns ett lokalt arrangemang kan bidra till att det blir lättare att öka sin fysiska aktivitet.

Det idrottsliga engagemanget är viktigt för Olof Ekberg. Dessutom passar det utmärkt in i hans filosofi som läkare.

– Ja, jag använder ju fysisk aktivitet som ett redskap i mitt arbete för att främja hälsa, både som behandling och på ett förebyggande plan. På det här sättet känner jag att det jag gör blir ännu mer konkret. Att jag kan göra skillnad på fältet.

Blocks

Lediga tjänster

Praktikertjänst finns i 220 av landets 290 kommuner och flera av våra mottagningar söker nya medarbetare. Se vilka lediga tjänster vi har just nu.

Lediga tjänster