Kategorier för sidan Hälsovård Karriär
Taggar för sidan hälsa fysioterapi

Hon har startat kurser i kvinnohälsa för fysioterapeuter

Kerstin Holm har arbetat med kvinnohälsa i över 25 år. På mottagningen Team Aktiv Primärvårdsrehab i Stockholm håller hon kurser i kvinnohälsa för fysioterapeuter.

  • Text Natalie Roos

Vad innebär ditt arbete?

– Jag har arbetat med kvinnohälsa i mer än 25 år. Det innebär att jag främst hjälper kvinnor som är gravida eller har problem efter sin förlossning. Det är en patientgrupp som ibland blir lite missförstådda i vården och som barnmorskorna behöver remittera till fysioterapeuter med rätt kompetens. Många gravida har bekymmer med bäckensmärtor, småbarnsmammor får ofta besvär i ländryggen och många känner sig svaga i bäckenbotten. Hos mig blir de undersökta, de får en förklaring till besvären, information om anatomi och uppkomstmekanismer och så behandling förstås. Det kan vara råd, smärtlindring, hjälpmedel och träning.

Vad är roligast med jobbet?

– Det är att jag möter så många kvinnor från skilda kulturer och i olika faser i livet. Jobbet är så oerhört mångfasetterat. Jag känner att jag kan göra skillnad, stärka kvinnorna och minska den rädsla som många känner.

Varför har du startat en kurs i kvinnohälsa för fysioterapeuter?

– På fysioterapeututbildningarna pratar de inte så mycket om problem i samband med graviditeten, så många fysioterapeuter kan vara rädda för att jobba med gravida kvinnor med bäckenbesvär. Därför har jag och en kollega startat utbildningar för fysioterapeuter på vår mottagning. Det är en endagskurs och den har varit väldigt uppskattad.

Blocks

Lediga tjänster

Praktikertjänst finns i 220 av landets 290 kommuner och flera av våra mottagningar söker nya medarbetare. Se vilka lediga tjänster vi har just nu.

Lediga tjänster