Hyllningarna som aldrig tystnar

Coronapandemin har satt tandvården och hälso- och sjukvården under press. Inom tandvården har patienterna uteblivit medan primärvården haft fullt upp med att behandla och ta emot patienter – med eller utan covid-19. Det är blev ett år olikt allt annat jag någonsin upplevt.

Carina-Citat-V2.png

I mars slog en pandemi till i Sverige. I av mitten av mars konstaterade Folkhälsomyndigheten att allmän smittspridning var ett faktum. Över en natt förändrades möjligheten att bedriva vård radikalt. I tandvården och inom rehab avbokade patienterna besöken. I specialistvården lånade man ut narkospersonal till akutsjukhusen. I primärvården ställde man snabbt om till digitala besök och separata infektionsmottagningar.

Inget var som vanligt. Förutom medarbetarnas förmåga att ställa upp och ställa om. Vården anpassade sig till pandemin och kollegor ute i verksamheterna fann nya kollegor på akutsjukhus i bland annat Norrbotten och Uppsala.

Omställningen och en många gånger hög sjukfrånvaro har såklart tärt på krafterna. Satt etablerade arbetsrutiner, team och personalgrupper i gungning. Men tack vare otroliga insatser har alla kollegor i vården gjort allt för att säkerställa att patienter blivit omhändertagna på allra bästa sätt. Och det utifrån förutsättningar som inte liknar något annat vi ställts inför.

Vissa har beskrivit situationen som ett organiserat kaos eller som att alltid jobba efter gårdagens rutiner eller att ha näsan ovanför vattenytan och pistolen mot huvudet. Och att i allt detta ordnade kaos ändå lyckas driva verksamheter framåt, utveckla vården och skapa trygghet för patienter och anhöriga är en djupt imponerade insats.

I min värld är vårdens medarbetare hjältar året runt. Alla år. Men i år mer än kanske någonsin tidigare. Det här är min hyllning till er och den tar inte slut, även om pandemin förhoppningsvis snart avtar och vi kan återgå till någon form av vardag.

Carina Olson, vd och koncernchef

Blocks

Guldhjärtat

Våra medarbetare är hjärtat i vår organisation och våra hjältar i vardagen. Därför ser vi till att uppmärksamma dem som bör lite extra varje år.

Kvalitet i fokus

Hög kvalitet lönar sig. Kvalitetsarbetet går som en röd tråd genom alla verksamheter och Praktikertjänsts ambition är att vara marknadsledande när det gäller kvalitet och patientsäkerhet.
Ladda fler artiklar

Våra medarbetare gör skillnad för patienterna varje dag

Länken till god kvalitet i vården är ett ledarskap som leder till delaktighet och möjligheter.

Individens goda hälsa är en förutsättning för samhällets utveckling

Genom att investera i hållbara hälso- och sjukvårdssystem återinvesterar vi i samhället .

Vi som utför vården äger företaget

Vår unika ägarmodell skapar hög kvalitet och välriktade insatser.