en bild
Kategorier för sidan Hälsovård Reportage

Träning under graviditeten

Det är viktigt för hälsan att ta hand om sig själv under graviditeten. Träningsexperten Lovisa ”Lofsan” Sandström vill därför ge soffliggaren en mjuk spark i baken men också lugna de mest prestationsinriktade.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Träning under graviditet har tidigare främst varit ett sätt att reglera vikten. Men i dag vet vi att fysisk aktivitet också är bra för den blivande mamman och för barnet i magen.

– Precis lika noggrann som du är med att äta rätt, ta det lugnt, inte dricka alkohol, röka eller snusa ska du vara med att röra på dig, säger Lovisa Sandström.

Hon betonar vikten av vardagsmotion och att hitta en aktivitet som passar. 

– Det handlar inte om att alla gravida ska gå runt med jättestora biceps, utan om att ta hand om sig själv. 

De som är vana att träna hårt och ofta behöver också ändra sin syn på träning och acceptera att den inte kan vara lika intensiv.  

– En del av mitt jobb är att dämpa de mest prestationsinriktade. För dem kan det kännas meningslöst att träna om de inte kan ge allt. Men träningen ger faktiskt något även om man inte känner sig helt död efter passet, säger Lovisa Sandström.

Generellt ska den som är gravid undvika träningsformer där det finns risk för slag mot magen. Det gäller exempelvis lagsporter med tacklingar och kampsport där sparring involveras, men även högintensiva träningsformer. Träningsformen beror också på hur långt gången graviditeten är.

– Under den första halvan kan de flesta träna som vanligt. Men eftersom det är vanligt med illamående och trötthet kan det kännas förlamande jobbigt. Då är det bra att tänka att träningen kan göra en piggare och dämpa illamåendet. Under den sista trimestern är det viktigt med avslappning och träning av bäckenbotten, säger Lovisa Sandström. 

Under slutet av graviditeten kan det vara tufft att träna, men Lovisa Sandström har ett råd:

– Det kan vara bra att inte jobba hela tiden fram till förlossningen utan i stället ge sig själv möjligheten att rå om sig själv och lägga energin på att orka röra på sig. 

En del undrar även hur snabbt de kan börja träna efter förlossningen och många vill ha ett datum när de kan börja springa igen. Lovisa Sandström menar att det är bäst att fokusera på återhämtningen direkt efter förlossningen.

– Det kan vara skönt att möta eftervärkarna med knipövningar så kom igång tidigt med dem, redan på BB. Att få igång cirkulationen är ett bra sätt att minska risken för ryggvärk och skulderbladssmärta så försök att ta promenader snart efter förlossningen, tipsar hon och fortsätter:

– Jag tycker det är bra att börja träna igen efter återbesöket hos barnmorskan. Där kan de se så det finns kontakt med bäckenbotten och ibland även se hur magmusklerna återhämtat sig.